Gruzie je kolébkou pěstování vína
Na území Gruzie se nachází nejstarší historicky doložené vinařské oblasti. Archeologické výzkumy datují první známky pěstování vinné révy v Gruzii do doby 6 000 let před naším letopočtem. Historie pěstování vína v Gruzii tak překovává další historicky známé starověké vinařské oblasti jako Persie, Arménie a Sicíle.
Gruzínská národní kultura a zrod gruzínského vinařství jsou od nepaměti úzce spojeny
Toto tvrzení je vědecky podloženo nálezem 8 tisíc let starých semen kulturní odrůdy révy vinné, vitis vinifera sativa a nálezy 3 - 4 tisíce let starých masivních hliněných amfor na kvašení vína, zvaných Qvevri, ve starověkých osadách v Gruzii. Mnozí etymologové se dokonce domnívají, že slovo "víno" znějící podobně v mnoha současných jazycích má původ ve starověkém gruzínském slově gvino.
Sklep s nádobami qvevri zapuštěnými v zemi - unikátní způsob zrání gruzínského vína
Gruzínská kultura je opředena legendami, obřady a tradicemi, které dokládají nejhlubší úctu k vinařství. Mnoho slavných básníků, spisovatelů a cestovatelů minulých staletí popisuje Gruzii ve svých spisech a kronikách jako zemi starobylých vinařských tradic. Mezi první patří Apollónius z Rhodu, který ve své Argonautice napsané kolem roku 295 př. n. l. Gruzii chválí.
Výjimečnost a jedinečnost gruzínských vín je založena na rozsáhlém pěstování původních odrůd révy vinné a dokonalé kombinaci půdních a klimatických podmínek. Výsledkem staletých pokusů jsou odlišné styly vín z každé oblasti - od lehkých bílých vín, po plná červená a sladká vína, dokonce i ledové víno! Z toho lze vyvodit závěr, že v Gruzii se vyrábějí vína, která vyhoví každému chuťovému pohárku. Díky pečlivé péči o vinnou révu se podařilo udržet při životě více než 500 původních gruzínských odrůd - 38 z nich se dnes používá ke komerční výrobě vína.
Mohlo by vás zajímat:
Nejstarším vinařským regionem je Gruzie. Vědci zde našli stopy vína starého osm tisíc let (Seznam zprávy)
Víno, které ocení znalci. V Gruzii ho vyrábějí pod zemí už 10 tisíc let (iDnes)